Политика

Корнелия Нинова: И при това правителство се краде безогледно

От Таня Петкова Таня Петкова Редактор

С думите, че „държавата е разграден двор“ лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към новите депутати и гостите, които присъстват на тържественото заседание на парламента. Акцент в речта й бяха 5 основни задачи, по които левицата ще работи в 49-ото НС. „Първо, приемането на бюджет за 2023 г. През него се осъществяват всички политики. Голяма грешка направихте г-н президент като отказахте да внесете проекто-бюджет, сега ще ви се наложи да послушате г-н Борисов, който каза, че или ме подкрепяте за кабинет, или няма бюджет. Кой ще страда – всички?“, обяви Нинова от парламентарната трибуна, обръщайки се към държавния глава и назначения от него служебен кабинет.

По думите й за БСП нас приемането на бюджет е приоритет, който трябва да е социален, без увеличение на данъците, без риск от социалната сигурност. „Трудна, но възможна задача, няма да подкрепим бюджет, който увеличава данъци, замразява доходи и отнема социални придобивки“, зарече се тя.

Като втора задача, Нинова посочи приемането на законите, необходими да се „задейства Плана за възстановяване и устойчивост“ . „Закъсняваме фатално, побългарихме и този процес...“, обясни тя, но подчерта, че парламентарната група на левицата ще подкрепя само проекти, които имат отношение към Плана.

Третият приоритет е „борбата с корупцията, както и съдебната реформа“. „Паралелната държава съществува и при това правителство се краде безогледно. Десетки случаи на корупция има. Един от проблемите на служебното правителство е, че е безконтролно. Но има прокуратура, но тя е на книга“, смята Нинова.

Като четвърта основна задача тя открои приемането на България в „Шенген“. „Българският народ е равен на всички останали европейски народи, имаме право на свободно движение на хора и стоки“, каза лидерът на БСП.

Корнелия Нинова заяви, че петият приоритет ще е темата за войната в Украйна и постигането на мир по дипломатически път. Тя отново декларира, че БСП е за неутралитет на България във военния конфликт.

Цялото изказване вижте във видеото.