Политика

Хамид Хамид и Настимир Ананиев – във физически сблъсък (обзор)

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 17 171342

Пореден ден високо напрежение в Народното събрание. В началото на парламентарния ден днес се стигна почти до бой. За политическите страсти в Народното събрание ще ни разкаже репортерът ни Георги Карамфилов, който ги проследи.

 

Така се събудиха тази сутрин депутатите. Минути след първия звънец лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който вчера беше освиркан и замерян от протестиращите около Народното събрание, се изправи пред депутатите, за да отговори на демонстрантите.

 

Предстои дебат за вот на недоверие. Ще има и гласуване. Нека да не допускаме тази фашистка измет, нека да не допуснем тези платени да дойдат и тука…се опитват да ми отнемат думата. Нека да не допуснем да ни отнемат държавата.

Костадин Костадинов, „Възраждане“

И също получи отговор.

 

Господин Костадинов явно е единственият, който тика държавата към някакъв конфликт... Аз бях на същия протест, видях, че по него хвърляха стотинки, не копейки, стотинки... Това е човекът, който кара тук хора с автобуси... Той бил видял, знаете ли какво видяха българските граждани и какво го притеснява него, видяха как възраждане гласува с ДПС. Това видяха, него го е страх, че всички го видяха и най-вече, че заедно с герб с герб е следващият волен Сидеров, това видяха.

Явор Божанков, БСП

Страстите обаче не се успокоиха. Продължиха извън залата.

 

Стана някаква суматоха. Отидох да видя какво става и видях един човек да крещи на колегата Халил Летифов „боклук“... Стана суматоха, зад мен господин Ананиев ме задърпа за сакото и крещеше нещо в ухото ми, обърнах се, леко го побутнах, той театрално се хвърли назад. Знаем, той е свикнал да се търкаля по коридори и из парламента.

Хамид Хамид, ДПС

Той ме блъсна, аз паднах назад, върху колегите.

Настимир Ананиев, ПП

А в залата прекараха близо час в чудене – да има ли наказание за Хамид Хамид или да няма.

 

Това, което ви умолявам, е да прегледаме записите и на следващия председателски съвет да се прецени какво да се направи и дали да има наказание.

Андрей Гюров, ПП

Да ви попитам, когато преди няколко месеца вашият депутат, Христо Петров – Ицо Хазарта, нарече българският народ и протестиращите отвън „шепа нещастни фашисти“, защо тогава не взехте мерки и не говорихте за наказания.

Стоян Таслаков, „Възраждане“

Аз не съм нарекъл българския народ шепа нещастни фашисти, нарекъл съм 13 души така…

Христо Петров, ПП

Колеги, нека продължим с дневния ред, защото търпението, което имам по отношение на такива прояви, не налага наказание, наистина се изчерпа…един час в процедури и излишно заяждане, нека свършим и нещо полезно. 

Мирослав Иванов, и.д. председател на НС