Свят

МВФ прогнозира забавяне на световния икономически ръст до 3% през тази година

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Ръководителят на Международния валутен фонд заяви, че световната икономика се очаква да нарасне с по-малко от 3% през 2023 г, което е намаление спрямо 3.4 на сто през миналата година. Това увеличава риска от глад и бедност в глобален мащаб.

Кристалина Георгиева изтъкна, че се очаква растежът да остане около 3% през следващите пет години, като го нарече „най-ниската средносрочна прогноза на МВФ за растеж от 1990 г. насам и доста под средното ниво от 3.8% от последните две десетилетия“.

Пътят напред и особено пътят към стабилен растеж и труден и мъглив. Въжетата, които ни държат заедно, може да са по-слаби сега, отколкото бяха преди няколко години.

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ

По-бавният растеж ще бъде „сериозен удар“, особено за страните с ниски доходи, акцентира още Георгиева.

„Тази година Индия и Китай ще осигурят половината от глобалния растеж, но имаме доста икономики, които са изправени пред много трудно изкачване. Икономическата активност се забавя в 90% от развитите икономики, в САЩ, в еврозоната, където високите лихвени проценти натежаха върху търсенето. В страните с ниски доходи ще видим по-високи разходи по заеми, идващи по време на отслабване на търсенето на износа им. Какво означава това? Че растежът на глава от населението ще остане под този на нововъзникващите икономики. Това е тежък удар. Бедността и гладът могат да нараснат още повече. Това е опасна тенденция, започнала в годината на COVID-19.

Ръководителят на МВФ каза още, че постоянно високите лихвени проценти, поредицата от банкови фалити в САЩ и Европа и задълбочаващите се геополитически разделения застрашават глобалната финансова стабилност“, отбеляза Георгиева.

Коментарите на Кристалина Георгиева бяха направени преди годишните пролетни срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон.