Добро Утро, Европа

Пускат под домашен арест един от участниците в корупционния скандал "Катаргейт"

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Пиер Антонио Панцери, една от ключовите фигури в корупционния скандал "Катаргейт", разтърсил Европейския парламент, ще бъде освободен от затвора и ще остане под домашен арест с условие да носи електронна гривна. Панцери вече се призна за виновен и сътрудничи на разследването, за да получи по-лека присъда. Ева Кайли, бивш заместник-председател на ЕП, се намира от 4 месеца в ареста.

Бившият евродепутат социалист от Италия беше арестуван миналия декември и обвинен в участие в престъпна организация, корупция и пране на пари. При ареста му бяха конфискувани 600 000 евро в брой.

Той призна, че е приемал подкупи от държави извън ЕС и е убеждавал други лица, включително евродепутати, да влияят върху решенията на парламента.

През януари Панцери подписа споразумение с белгийските власти да сътрудничи на разследването и по този начин да бъде намалена присъдата му. Освен това трябва да плати глоба и да бъде конфискувано цялото му имущество.

Бившият заместник-председател на Европейския парламент Ева Кайли все още се намира в затвора, както и белгийският евродепутат Марк Тарабела. Изслушването им е насрочено за следващата седмица.