Политика

Напрежение пред Парламента - Включвания НА ЖИВО

От Euronews България Euronews България
Naprejenie
Напрежение пред Парламента след отстраняването на председателя на НС Никола Минчев и шествието в негова подкрепа.

Гледайте на живо:

Около 18.00 часа започна протест пред парламента на недоволни граждани от отстраняването на досегашния председател на Народното събрание Никола Минчев.

Протестът бе организиран в социалните мрежи под наслов: "Мафията отстрани Минчев: да защитим европейска България без мафия". Пред протестиращите говори премиерът Кирил Петков и обеща да "не дава България на мафиотите". След него говори вицепремиерът Корнелия Нинова, която обаче бе освиркана от протестиращите с викове "Оставка". Пред протестиращите излезе и депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов, но той бе освиркан и срещу него бяха хвърляни различни предмети и той бе принуден да се върне обратно в сградата на Народното събрание.

"Хората бяха подведени, че има коалиция между нас ДПС и ГЕРБ", каза Йорданов пред репортери в парламента и съобщи, че днес по време на заседанието премиерът Кирил Петков е изпращал към депутати от ИТН СМС с призиви да не гласуват срещу Минчев. Тошко Йорданов каза, че неговата група ще гласува срещу кабинета.

Пред демонстрантите бяха и няколко министри, като Даниел Лорер, който обеща да продължи битката за промяна.

Според генерал Атанас Атанасов "в момента се извършва преврат, който е режисиран от Москва". Протестиращите изпращаха с аплодисменти управляващите и с освиркване представителите на опозицията.