Политика

Татяна Дончева: Парламентът е изчерпан, младежите се пънат напразно

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Tatiana Doncheva Татяна Дончева

Този парламент е изчерпан, младежите се пънат напразно.

Това коментира пред Euronews Bulgaria Татяна Дончева, председател на "Движение 21".

 

Исканата оставка на председателя на парламента е политически ход, с който се фиксира едно мнозинство за това, че досегашното мнозинство не съществува. Това е политически знак, че досегашното парламентарно мнозинство не съществува. Гласуването на оставката няма никакво отношение към личността на Никола Минчев. Колегата се държа достойно, представи се добре за дебютант. Той обаче няма роля в политическия живот, тъй като там Кирил Петков и Асен Василев са водещите фигури, а всички останали са придружаващи лица.

За шест месеца съществуване, парламентът е приел два закона на кръст, защото няма кой да ги напише. Това е ярко доказателство, че законодателният орган не може да осъществява законодателна дейност.

 

Новото мнозинство е само за този случай. За вота на недоверие има период преди да се проведе пленарното заседание, който дава възможност за договорки с част от политическите сили и депутатите. Когато се отстрани председателят на парламента, опозицията имат още един позитив – имат възможност да изберат председател на парламента, през който да мине процедурата на вота. Важно е кой ще свири мача.

Татяна Дончева

ПП непрекъснато викат за битката с корупцията. Тя обаче минава освен през пламенни речи и площади, през една сериозна законодателна и административна дейност, която да прекъсне възможностите за корупционни действия и да отстрани очевидно корумпирани хора.

Много казваха, че е хубаво младите хора да получат шанс да се научат. Опасявам се, че върхът на държавата не е мястото където някой да се учи.

Баталиите в ИТН показват, че има значение политическите партии да функционират нормално. Намирам за абсурд съществуването на политическа партия, в която лидерът ще каже, че ръководещи са той и сценаристите. А извън шоуто, тези хора, които са по страната, те какви ще бъдат, каква дума ще имат, запита Дончева. Адвокатът на Таки е пратил сина си в тази парламентарна група. В делото, което аз водя срещу Тошко Йорданов, той му е адвокат. Това означава, че аз може би имам основания да се страхувам. Това момче е и съветник на Ива Митева като зам.-председател на парламента, така че тя не може да каже „не знам кой е Орлин Алексиев, не знам кой е Таки“. Не, не – знаеш, каза Дончева.

Според Дончева липсата на парламентарно мнозинство е достатъчно основание правителството да подаде оставка.