Европа

Зимна обстановка: Балканите сковани от студ и сняг

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Зимата се завърна не само у нас, но и в редица други балкански държави. Студ скова сръбската столица Белград, както и части от Хърватия и Босна и Херцеговина. Синоптиците очакват стабилизиране, но времето, но в следващите няколко дни температурите ще останат по-ниски от средните за сезона.

Затрупани със сняг улици, паднали дървета и затруднения в трафика. Такава беше картината в Белград във вторник. Дебелата бяла покривка на някои места достигна нетипичните за това време от годината 30 см. Някои села останаха без електричество. Земеделските производители изразиха притеснения, че добивите им ще бъдат засегнати, а това ще доведе до ново покачване на цените на храните. Синоптиците очакват стабилизиране от днес, но в следващите няколко дни температурите ще останат по-ниски от средните за сезона.

Снеговалежът засегна и други райони на Балканите, като части от Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово. В столицата Прищина хората бяха посъветвани да останат по домовете си, ако не се налага да излизат. Само за няколко часа температурите се понижиха от 17 градуса по Целзий до минус 4 градуса. В Хърватия и Черна гора силните ветрове спряха повечето фериботни линии по крайбрежието на Адриатическо море. Задействани са и забрани за движение на всички превозни средства. В Румъния обилен сняг валя над по-голямата част от Карпатите, като силно засегнати са североизточните райони.