Европа

Силвио Берлускони е приет в интензивно отделение

От Euronews България Euronews България

86-годишният трикратен премиер беше приет в миланската болница Сан Рафаеле, клиниката, в която той редовно получава грижи, каза говорителят Паоло Емилио Русо. Берлускони имаше поредица от здравословни проблеми през последните години, като най-значително се възстанови от COVID-19 през 2020 г. Той каза пред репортери, след като беше изписан от 10-дневен болничен престой, че болестта е била „коварна“ и е най-опасното предизвикателство за него някога се е сблъсквал. 

Слава Богу и благодарение на професионализма на лекарите от Сан Рафаеле, преди всичко на професор Алберто Зангрило, преодолях това, което смятам за може би най-опасното предизвикателство в живота си.

Силвио Берлускони, бивш италиански премиер

Той има пейсмейкър от години, претърпя сърдечна операция за смяна на аортна клапа през 2016 г. и пребори рак на простатата.  Берлускони беше в Сан Рафаеле, където работи личният му лекар, за редовен преглед в продължение на няколко дни само миналата седмица. В туит на 31 март, след като се завърна у дома, Берлускони благодари на „всички онези, които искаха да изпратят мисъл или знак на обич в тези дни“. 

Берлускони, превърнал се в медиен магнат политик, направи последното си политическо завръщане на общите избори през септември, печелейки място в Сената десетилетие, след като му беше забранено да заема публична длъжност поради присъда за данъчни измами. Берлускони остава начело на Forza Italia, дясноцентристката партия, която той създаде, когато скочи в политиката в началото на 90-те години, въпреки че ежедневното управление на партията е оставено на подчинени. През януари 2022 г. Берлускони оттегли името си от кандидатурата си за президент на Италия.