Добро Утро, Европа

Сблъсъци и въздушни удари в Израел (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Размяна на удари в ивицата Газа. Израел изстреля няколко ракети в отговор на обстрел идващ от страна на палестинския анклав. Напрежението в региона ескалира, след като израелски полицаи влязоха в сблъсъци с богомолци, дошли в джамията Ал Акса.
Израел изстреля няколко ракети по обекти в ивицата Газа, като обяви, че атаката е в отговор на нанесени по-рано удари по посока на нейната територия.

Няколко часа по-рано израелската полиция атакува десетки палестински поклонници в комплекса на джамията Ал Акса.

Според властите, до напрежението се е стигнало заради провокации от страна на богомолците. Към момента данните са за седем ранени. Палестинският Червен кръст заяви, че израелските сили пречат на медицинските екипи да стигнат до джамията. Свидетели, цитирани от Ройтерс твърдят, че израелската полиция е проявила агресия без причина.

Силите на реда пък контрираха, че са били принудени да влязат в комплекса, след като агитатори с маски са се заключили вътре, готови да използват с фойерверки и камъни. Тази година свещеният за мюсюлманите месец Рамазан съвпада с еврейската Пасха и с християнския Великден. Затова и се очаква напрежението да продължи да расте.