Свят

НАСА представи астронавтите за новата мисия до Луната

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Трима мъже – единият от които чернокож, и една жена са членовете на екипажа, който НАСА ще изпрати на мисия до Луната в края на следващата година. Това ще бъде първият полет до естествения спътник на Земята от повече от 50 години насам. Американската агенция за космически изследвания представи четиримата астронавти на специална церемония в Хюстън, Тексас. Командир на мисията е Рийд Уайзман.

Тя е инженер, който започва кариерата си в „Годард“, а подобряването на рекорди не й е чуждо. Тя е най-дълго летялата в космоса жена. Представям ви Кристина Хамък Кох.

Бил Нелсън, НАСА

Друг член на екипажа е Виктор Глоувър - американски авиатор от африкански произход.

Той е магистър по физика, пилот на изтребител Ф-18 и канадски астронавт. Представям ви Джеръми Хансън

Бил Нелсън, НАСА

Уайзман, Гловър и Кох са живели на Международната космическа станция. Всички от четиричленния екипаж са на възраст над 40 години, което също е любопитна подробност, с оглед на физическите тестове, които астронавтите трябва да покрият.
Екипажът ще е първият, който ще лети с капсулата "Орион" на НАСА. Астронавтите обаче няма да кацнат или да навлязат в орбитата на Луната, а ще обиколят земния спътник. Ако мисията бъде успешна, през 2025 г., се планира да бъде осъществено кацането на Луната от други двама астронавти.