Политика

Мълчанието на партиите

От Euronews България Euronews България

Нито една следизборна дума не са отронили все още основните играчи на парламентарния вот. Вече втори ден мълчание цари както откъм централите на победителите – ГЕРБ и „Продължаваме промяната-Демократична България“, така и при победената БСП.

Традиционно ръководството на левицата се събира всеки вторник, но заседанието не бе обявено предварително. Около 11 часа днес все пак от БСП насрочиха брифинг за 14.30. Социалистите не успяха да подобрят резултатите си от предишните избори и дори изгубиха още 7000 гласа спрямо предишните, вземайки 8,94%.

Около обед "24 часа" съобщи неофициална информация, че в централата на ГЕРБ има заседание на Изпълнителната комисия, свикано от Бойко Борисов. Според източниците на вестника той първо искал да обсъди с шефовете в партията следващите ходове, и чак тогава да направи изявление. 

Откъм ПП-ДБ тишината продължава. Според слуховете двете партии са обсъдили на закрита сбирка резултатите от изборите и неспособността заедно да подобрят резултатите си и да победят на изборите. До момента няма официален анонс за тяхно официално предстоящо изявление.

Единствено от ДПС спазиха дългогодишната традиция за кратък брифинг веднага след излизането на първите прогнозни резултати в изборната вечер. Изявления за медиите даде и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пък благодари на избирателите чрез фейсбук в неделя вечерта.

Резултатите от тези избори препотвърждават онова, което знаем от доста време - обществото ни е силно разделено и това е сериозен проблем. Освен проблем обаче, това е и възможност да започнем да съшиваме прокъсаната тъкан на това общество. Защото демокрацията е разговор между несъгласни. Вотът на гражданите ни казва, за пореден път, че ще се наложи да се научим да водим този разговор.

Христо Иванов, съпредседател на ДБ

Пак там ден по-късно примера му последва Слави Трифонов с благодарност към гласувалите за партията 4,1 процента от избирателите и обещание партията му да контролира от тяхно име останалите в парламента. 

Тази сутрин в лично качество същото направи Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“.

Днес е време за равносметка. Резултатът не винаги е най-точното отражение на усилията. Още по-малко на потенциала. А той вярвам, че тепърва ще се развива. Благодаря на всички, които подкрепиха коалицията ПП-ДБ и мен лично.

Андрей Гюров, "Продължаваме промяната"

С това публичната комуникация на участниците в изборите дотук приключи, а така бе отворена вратата за следизборни спекулации, напрежение и недомлъвки.

Тон за това даде бившият министър на транспорта от „Продължаваме промяната“ Николай Събев. Във фейсбук вчера той пусна озадачаващ статус с призив „ако са почтени, Асен Василев,  Даниел Лорер и групата им трябва незабавно да си подадат оставките и да напуснат ПП“.

Малко по-късно също бившият участник в проекта на Кирил Петков и Асен Василев – Иван Христанов, сподели публикацията на Събев и я доразви с твърдението, че се е оттглил от „Промяната“, защото „отказал категорично да участва в заговор за свалянето на ръководството ѝ“.

Пред БНР тази сутрин той разказа, че „вижда някакъв лагер“ в „Промяната“ и думите на Николай Събев трябва да бъдат взети насериозно. И още веднъж потвърди, че се отказал от партията, след като получил покана да участва във вътрешен преврат.

Според Христанов в момента се водят преговори между ГЕРБ и „Демократична България“ за съставяне на правителство.

Късно снощи във фейсбук той пусна слуха, че Бойко Борисов е в САЩ и попита защо.

Тази сутрин информацията му бе опровергана от сайта epicenter.bg, но без да цитира официален източник от централата на ГЕРБ.