Избори 2023

Машината победи хартията – близо 65% я предпочетоха (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Mashinno Glasuvane BGNES Снимка: БГНЕС

Машинното гласуване категорично доминира в предпочитанията на избирателите за начина, по който да упражнят правото си на вот. Това сочат данните от екзит пола на изследователски център „Тренд“.

64,2% от гласувалите граждани са гласували машинно, а едва 35,8 са избрали да го направят с хартиена бюлетина. От „Тренд“ изрично уточниха, че анкетата е правена само в секции, където е имало възможност и за двата вида гласуване.

Хартиената бюлетина бе върната в изборния оборот със съвместните усилия на ГЕРБ, БСП и ДПС, които защитиха решението си за това с правото на избирателя сам да решава кой начин предпочита. Това се превърна в повод за ожесточени конфронтации и основна разделителна линия между партиите в 48-ото Народно събрание. И докара на трите партии прозвището „Хартиената коалиция“.

За техните електорати, изглежда, това е имало смисъл, защото според изследването на "Тренд" БСП и ДПС са единствените две партии, чиито избиратели са предпочели хартията. Гласоподавателите на ПП-ДБ в най-голяма степен са предпочели да гласуват на машина - 83%. 

Според мнозина наблюдатели, изборни експерти и членове на секционни комисии връщането на смесеното гласуване е причинило изключително много неудобства, хаос и грешки в протоколите. Подобна бе и ситуацията през април 2021 година, когато отново имаше избор между хартия и машини. 

По-младите гласуват за ПП-ДБ, най-възрастните - за БСП. Това в най-общи линии е профилът на гласоподавателите за отделните партии и коалиции. 62% от избирателите на БСП са над 60 години, а сред над 70-годишните левицата е първа политическа сила. Близо една трета от всички гласували между 18-29 години са гласували за коалицията ПП-ДБ, сочи още изследването на "Тренд".

Половото разпределение между партиите е сравнително равномерно разпределено. Единствено за "Левицата" са гласували преимуществено жени - 60% от всички гласоподаватели на новата лява коалиция, която обаче не получи достатъчно гласове за влизане в парламента. 

С най-висок образователен статус са електоратите на ПП-ДБ и „Възраждане“ – съответно 57% и 53% от избирателите им са висшисти.

Над 80% от избирателите са повторили вота си на тези избори в сравнение с миналите през октомври 2022 г. Голям отлив на доверие обаче се забелязва при "Продължаваме промяната", които са изгубили 25% от миналогодишните си избиратели. 

17% от българите са решили за кого да гласуват в последните няколко дни преди изборите. 

Една четвърт от избирателите на ПП-ДБ живеят в столицата. Близо половината (47%) от симпатизантите на ГЕРБ са от областните градове. 77% от електората на ДПС живеят в селата, показва още проучването на "Тренд".