Избори 2023

Димитър Ганев, "Тренд": ИТН изпадна и се завърна - това е безпрецедентна ситуация

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Резултатът на „Има такъв народ“ с лидер Слави Трифонов е безпрецедентна ситуация за 33-годишната ни история след демократичните промени. Партия, която бе извън миналия парламент, сега се завръща. Това отбеляза в ефира на Euronews Bulgaria социологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

„ИТН беше жива политическа формация през цялото време, последните данни от нашите изследвания, сочеха малко над 3 процента за нея. Тя направи силен финален спринт, който е поради факта, че голяма част от гласоподавателите на г-н Трифонов са взели решение или в самия изборен ден, или няколко дни преди вота“, обясни Ганев.

Той допълни, че повечето социологически изследвания през последната седмица съвпадат с изборните резултати.

Хубаво е да се казва всичко това, защото сме обвинявани от политици“, посочи социологът. По думите му на базата на обработените близо 90 процента от протоколите от чужбина в ЦИК, „Възраждане“ е трета политическа сила.

„Не очаквам някакви структурни размествания оттук нататък“, каза той.

„Очевидно г-н Костадин Костадинов играе по-дълга игра. Партиите сега трябва да правят мнозинство от 200 народни представители, по простата причина, че нито Костадинов иска да сътрудничи с някои от парламентарно представените партии, нито някоя от тях търси диалог с него“, заяви Ганев.

„Не виждам вариант за правителство извън някаква форма на разбирателство между първите две формации – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ“. Ако се намери все пак някаква пресечна точка за консенсус за подобен тип управляващо мнозинство, то би могло да изглежда по следния начин – експертен кабинет без ярки политически лица с ясна програма по точки и вероятно ограничен хоризонт. Това е формулата, върху която ще започнат разговорите, дали ще бъдат успешни, не мога да кажа“, смята социологът.

Вижте повече във видеото.