Европа

Взрив уби най-известния руски военен блогър в Санкт Петербург

От Euronews България Euronews България
Blogger Vladlen Tatarsky 81 Руският военен блогър Владлен Татарски. Снимка: uznayvse

Най-известният руски военен блогър Владлен Татарски загина при експлозия в кафене в Санкт Петербург. Броят на хората, ранени при бомбения взрив в кафене "Стрийт бар", е надхвърлил 32-ма души. Състоянието на шестима от ранените се оценява като много тежко.
Твърди се, че има задържана жена. Тя е подала статутка на блогъра, която избухнала. Татарски е правел репортажи от фронтовата линия в Украйна.
Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват експлозия и ранени хора на улицата. Не е ясно кой е отговорен за взрива. От Министерството на вътрешните работи, заявиха, че бомбата е била скрита в статуетка, поднесена на Татарски в кутия като подарък. Той е бил убит, докато е говорил на публично събитие.


Владлен Татарски, чието истинско име е Максим Фомин беше най-известният блогър и яростен поддръжник на войната на Русия в Украйна, който правеше репортажи от фронтовата линия. Имал е повече от 560 000 последователи в приложението за съобщения Telegram.

Той придоби особена известност миналата година, след като публикува видеоклип, заснет в Кремъл, в който казва:

Ще победим всички, ще убием всички, ще ограбим всички, ако е необходимо. Точно както на нас ни харесва.

Владлен Татарски руски военен блогър

Убийството става в центъра на втория по големина руски град Санкт Петербург. Както изглежда, то е второто на руска земя на човек, тясно свързван с войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Засега не е ясно кой стои зад експлозията. Руските власти разследват убийството на популярния проправителствен военен блогър като криминално деяние.

Руското външно министерство определи Татарски като защитник на истината, разкритикува липсата на реакция от страна на Запада и посочи Киев като отговорен за нападението.