Избори 2023

Изборите зад граница - Берлин чупи рекорд за ниска активност

От Euronews България Euronews България
Glasuvane (2)

Ниска е активността на българите, живеещи зад граница, а в Берлин тя чупи рекорд – едва 40 души са пуснали бюлетина в германската столица, предаде БНР.

„Изключително ниска е избирателната активност на българите, които гласуват в изборна секция Берлин 1, каза пред радиото председателят на секцията Катя Костова. "По принцип са възможни изненади. Според мен, обаче малко очаквани. От опит мога да кажа, че толкова ниска избирателна активност до този момент, във всичките над 15 години, в които организираме тук избори, не е имало. Изключително ниска избирателна активност, няма хора, но това се дължи на два факта. Първо – в петък започна Великденската ваканция и съответно много от нашите сънародници пътуват в различни дестинации и второ – днес има маратон в Берлин и една голяма част от града е със затворени улици", посочи Костова.

Слаба избирателна активност се очертава за вота на българите във Франция, предава БНР. Отворени са 16 избирателни секции. Три от тях са в посолството ни в Париж. Две секции, в Монпелие и Тулуза, се намират на нови адреси. Секциите във френската столица, в Ница и в Лион са оборудвани за машинно гласуване, в останалите вотът ще бъде с хартиени бюлетини.

Вотът в Турция

В Турция за настоящите избори са разкрити най-много секции - 162, като в 97 от тях се гласува с машина. В една от секциите в страната е настъпил проблем с машината за гласуване, който е разрешен своевременно с бързата намеса на техническото лице на място и гласуването продължава без проблеми, съобщиха от министерството на външните работи.

В две от секциите в Анкара - в посолството на България и в квартал Синджан, се гласува с хартиени бюлетини, а в населения с много български изселници квартал Пурсаклар има и електронно гласуване. Няма информация за нередности в избирателните секции в турската столица. 

Към 11 ч. гласуването в окръг Измир, където са разкрити общо 22 секции, върви без проблеми. Всички секции са били отворени навреме и има доста избиратели, но няма големи опашки, предаде БТА.

Гласуването в други държави

Малко над 100 души са гласували в трите секции в посолството в Атина. В Гърция секциите са общо 21 и до момента няма сигнали за нарушения. В трите секции в посолството се гласува само с хартиена бюлетина. В другите две има поставени и машини. Там също гласуването протича спокойно, предаде БТА.

Пет секции има и на остров Крит, където също има българска общност. По една секция е открита в Александруполис, Кавала, Каламата, Комотини, Никити, на островите Кос, Родос и Миконос, в Патра, Солун и Ставрос.

В две секции - в Токио и в Осака, гласуват българските граждани в Япония. Изборният ден там е започнал в 00:00 часа българско време на 2 април или 7 ч. местно време.

Първи зад граница отвориха секциите в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия - 22:00 часа българско време на 1 април (7:00 часа на 2 април местно време). Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в Сан Франциско и Калифорния, САЩ - в 6:00 часа българско време в понеделник, 3 април.

Българите в чужбина гласуват в 737 секции в 61 държави. В секциите в Белгия изборите за Народно събрание преминават спокойно. В страната са открити 15 избирателни секции, в които могат да гласуват българските граждани. Само в три секции в Брюксел и в една в Гент е възможно гласуване с машина, съобщава БТА. Обичайно в страната подадените гласове са под шест хиляди.