Euronews Уикенд

Балотаж в Черна гора: Опонентът на настоящия президент има шансове за победа

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Балотаж на президентските избори в Черна гора се провежда днес. 

Един срещу друг се изправят настоящият държавен глава Мило Джуканович, който заема лидерски постове от 33 години насам, и икономистът Яков Милатович, чиято партия "Европа сега" е едва на няколко месеца. След първия тур през март Джуканович получи най-много гласове при избирателна активност близо 64%. И двамата кандидати обаче бяха далеч от необходимите 50 на сто, за да спечелят вота. Социолозите дават шансове за победа на Милатович, който разчита на подкрепа от някои партии, отпаднали на първия тур. След два месеца в Черна гора ще се проведат и предсрочни парламентарни избори. Повече от 540 хил. души имат право на глас. Избирателните секции вече отвориха.

"Надявам се на честни и демократични избори. Надявам се нашият кандидат да спечели, това чакаме от 30 години. Надявам се, че хората в страната ще променят нещо в системата ни", казва Данило Вельович, жител на Черна гора.

"Като повечето граждани, и аз искам промени към по-добро и всички знаем какво означава това", споделя черногорецът Милан Попович.