Политика

Радев: Бъдете сигурни, няма да бавя новия парламент (Как гласуваха политиците - обобщение)

От Euronews България Euronews България
Rumen Radev BGNES Снимка: БГНЕС

12:00 Румен Радев: Бъдете сигурни, няма да бавя новия парламент

Нека първо да излязат резултатите, но бъдете сигурни, че няма да бавя свикването на Народното събрание.

В това увери гражданите президентът Румен Радев, след като упражни с машина правото си на глас. Той призова за висока избирателна активност българите, "за да не оставят някой друг да решава съдбата им вместо тях". 

Косвено президентът призова избирателите да го направят с машина. "Аз се радвам от това, което разбрах в секциите и от международните наблюдатели - че засега гласуването с машина има превес. И това е ефективно средство да се преодолеят недействителните бюлетини, сгрешените и манипулирани протоколи и до голяма степен корпоративния вот", смята държавният глава.

"От Избирателната активност зависи легитимността на следващия парламент и правителството, от които ние очакваме да вземат важни решения за България. Както виждате, изборният ден протича нормално и аз ни най-малко не се съмнявам, че органите на реда ще гарантират сигурността и на изборите, и на гражданите", завърши Румен Радев.

 

11:30 Гълъб Донев: Гласувайте, не е страшно

Апелирам към всички български граждани да гласуват – не е страшно. Днес избираме тези, от които ще зависи да съставят упавлението на държавата за следващите години. Трябва да се гласува, за да дадем представителство на 49-ото НС и да имаме редовно правителство.

Това каза служебният премиер Гълъб Донев, след като гласува. Той оцени организацията на вота, създадена от повереното му служебно правителство, като „абсолютно много добра“. Но по-важното сега било и активността да е висока.

В отговор на въпрос дали е готов да се раздели с министър-председателския пост, Донев отговори утвърдително.

„От първия ден, в който поех този ангажимент, съм готов да предам щафетата на редовно правителство и ще го направя с най-голяма удоволствие“, каза служебният премиер. Той не пожела да прави прогноза какъв ще е изходът от вота, но припомни свои думи от предишните избори:

„Изборите на България трябва да са честни, но не и чести. Тогава се оказах лош пророк. Важно е да гласуват бълргарските граждани, за да имаме устойчиво управление на държавата“, заключи Гълъб Донев.

Kornlia Ninova FB Снимка: БГНЕС

10:30 Корнелия Нинова търси 5-6 консенсусни теми за основа на управлението

"Гласувах за по-високи доходи и по-ниски цени. За защита на българското, родно производство. Гласувах да спре войната и да има мир. За подкрепа на българското семейство, за защита на българските деца от джендър идеологията, за стабилност и сигурност в държавата и за много по-силна роля на държавата в решаване на проблемите, пред които сме изправени", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като гласува с хартиена бюлетина. 

Тя изрази увереност, че след тези избори ще има работещо правителство, защото това било желанието и на хората. "Затова мисля, че ще се намери и разумът. Чисто партийно ние ще си направим вътрешното допитване за БСП. Но преди всичко мисля, че трябва да излезем с 5-6 важни приоритета за държавата и да разговаряме всички върху тя", смята Корнелия Нинова. Тази позиция е доста сходна с концепцията на Христо Иванов за търсене на съгласие около бъдещото управление. 

Нинова смята още, че избирателната активност до края на деня ще се повиши. 

Kostadin Kostadinov BGNES (1) Снимка: БГНЕС

10:10 Костадин Костадинов: Българите ще кажат да има ли правителство

Лека провокация към забраната за агитиране в изборния ден направи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, след като гласува във Варна. 

"Очаквам днес "Възраждане" да се превърне в първостепенна политическа сила. Няма да откажем на никого, който реши да подкрепи правителство на "Възраждане", каза той пред журналисти, споменавайки неколкократно името на политическата си формация. А на въпроси, свързани с управлението на Варна, отправи поименни критики към други политически сили в местната власт на морския град, част от които обаче участват и на изборите за парламент - ГЕРБ, ДПС и ВМРО.

Малко по-късно ГЕРБ-Варна подадоха жалба срещу Костадинов. "В деня на вота това беше открита агитация с призив за негласуване за други партии. Изказването бе направено с цел уронване на престижа. Посоченото в жалбата е нарушение на Изборния кодекс", се казва в жалбата. 

 

"Само и единствено българските граждани могат да кажат ще има ли правителство, затова ги призовавам да излязат и да гласуват. Изборът е в техните ръце. Колкото по-малко хора излязат да гласуват, толкова по-голяма е вероятността някой друг да решава съдбата на България извън България", каза още Костадин Костадинов.

 

Stefan Yanev BV Снимка: БГНЕС

10:10 Стефан Янев оптимист, че правителство ще има

Очаквам с по-голяма вероятност да се състави правителство, защото виждам, че в политическото пространство има разговор за диалог, за повече разум, за съгласие по важните приоритети. Това заяви пред журналисти лидерът на „Български възход“ Стефан Янев, след като упражни правото си на глас, предаде БТА.

„Гласувах за предсказуемо настояще и по-добро бъдеще най-вече за децата и младите хора“, каза Янев.

Думите диалог и взаимодействие не са чужди на почти всички партии, така че се надявам, че това ще даде резултат и в крайна сметка партиите ще бъдат в състояние да седнат на масата в търсене на диалог, ще намерят онези правилни принципи, които са необходими за съставяне на мнозинство, каза още лидерът на „Български възход“.

 

Mustafa Karadayi BGNES (1) Снимка: БГНЕС

9:20 Мустафа Карадайъ избра да гласува с машина

Макар ДПС да бе сред партиите, които се пребориха за връщането на хартиената бюлетина, нейният председател Мустафа Карадайъ избра да гласува с машина. Пред журналисти в Кърджали, след като упражни правото си на глас, той заяви, че в това няма нищо изненадващо. 

"Ние подкрепяхме всеки български гражданин да не бъде ограничаван, включително с технически устройства, да упражнява конституционното си право. Дали ще вземе бюлетината от секционната комисия, или от машината, той гласува с бюлетина", обясни Карадайъ. 

"Гласувах за едно по-добро бъдеще в нашата родина България. Гласувах дневният ред на гражданите да бъде и дневен ред и на политиците, и на Народното събрание, и на евентуално бъдещото редовно правителство. Гласувах да се решават проблемите на хората. Гласувах с разум, отговорност и в диалог политиците да тръгнат да решават проблемите на хората и да излезем от политическата криза, в която се намираме, защото преди това нито една от другите кризи няма как да бъдат решени", каза Карадайъ, минавайки по ръба на Изборния кодекс и забраната за агитация с използването на партийния слоган на ДПС за тези избори.

Boyko Borisov BGNES Снимка: БГНЕС

9:15 Бойко Борисов: Шести избори ще са самоубийствен атентат за народа

За политическа мъдрост след изборите призова председателят на Бойко Борисов, след като гласува. 

"Ако искаме да си извършим един самоубийствен атентат като народ, може да отидем и за шести, и за седми път на избори", каза той в отговор на въпрос. Според него най-лошият сценарий ще бъде да не се състави правителство. "Това ще е катастрофа", каза Борисов. Според него и служебното правителство вече "започва да се задъхва".

"Ако няма мнозинство, бюджет няма да може да бъде приет, с което ще се фалира държавата", смята Борисов. Затова той бил готов на компромиси, а какви точно - щели да покажат резултатите от вота. Но не бил съгласен с Христо Иванов, че трябва първо да има обединение около общи за всички приоритети. Според Борисов на първо място трябва да е ясно кои формации ще съставят правителство, а след това да се договарят и приоритетите.

Борисов гласува с хартиена бюлетина "както в целия демократичен свят". 

9:05 Кирил Петков: Искам нормален, европейски живот

"Гласувах с машина по една проста причина – не искам двете ми дъщери да ходят да учат в чужбина. Искам третата ми дъщеричка да се върне оттам. Искам да не пътувам до Варна за пет часа, а за три. Да не се чувстваме втора категория хора, когато пътуваме из Европа. Гласувах за нормален европейски живот, нормални пътища, нормално здравеопазване, нормално образование. Гласувах, защото осъзнавам, че няма спасител и зависи от всеки един от нас".

Това кратко изявление направи съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, след като гласува. Той бе придружен от съпругата си Линда и не пожела да отговаря на политически въпроси по същество. 

 

Hristo Ivanov BGNES Снимка: БГНЕС

8:40 Христо Иванов: Ако хоризонтът е на здравия разум, правителство ще има

Ако хоризонтът е хоризонт на здравия разум, трябва да сме там. Така отговори съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов на въпроса ще има ли правителство след тези избори. 

"Ако е на лични отношения и сметки, кой знае какво може да се случи", добави Иванов. Според него настоящите взаимоотношения между политическите сили не се радват на достатъчно високо ниво на доверие и отговорност, за да има коалиционно управление. Затова смята, че по-висок е шансът за обединение около безспорни за всички приоритети. 

Христо Иванов гласува в 8.40 с машина. "Удобно, сигурно, без никакви проблеми. Всеки, който иска да му се зачете гласът и преференцията, би трябвало да го избере", каза Христо Иванов. 

7:50 Ахмед Доган гласува с хартиена бюлетина

Традиционно Ахмед Доган бе от първите политици, упражнили правото си на глас. Той гласува за 49-о Народно събрание в 7.50 ч.

Почетният председател на ДПС гласува с хартиена бюлетина зад параван. Вотът му бе излъчен на живо по Euronews Bulgaria. Както обикновено, той запази пълно мълчание, след като упражни правото си на глас.