Европа

ЕК преназначи свой служител, пътувал безплатно до Катар

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Директорът на дирекция „Транспорт“ Хенрик Хололей е пътувал безплатно с катарската държавна авиокомпания. Случаят предизвика критики срещу регулаторната дейност на Европейската комисия и грубото погазване на етичния ѝ кодекс. Хололей реши да напусне поста си, но бе преназначен на друга длъжност – съветник в дирекция „Международно сътрудничество“.

Той напуснал поста „по собствено желание“. Това съобщи говорител на Комисията. Хололей е разследван за конфликт на интереси, след като беше разкрито, че е приел безплатни полети от правителството на Катар, докато оглавяваната от него дирекция е договорила широкообхватна сделка за въздушни услуги с „Катар Еъруейз“. Естонецът обаче остава на работа в Комисията, но на друга длъжност.

След негово искане колегиумът на комисарите реши да назначи Хенрик Хололей на поста съветник в Генерална дирекция „Международно партньорство“ от 1 април.

Ерик Мамер – говорител на Европейската комисия

 

Решението на Хололей спести доста неудобства на ЕК. Първоначално тя защити решението му да приеме безплатни полети с „Катар Еъруейз“, тъй като всичките му командировки са били одобрени и извършени в съответствие с приложимите разпоредби. На практика обаче директорът на „Транспорт“ е одобрил сам собствените си пътувания.

Разкритията идват след разразилия се скандал в ЕП, в който се твърди, че Катар е платил големи суми пари, за да подкупи евродепутати. ЕК не беше замесена в скандала, но граждански организации разкритикуваха етичния й кодекс като твърде слаб.

Дали е достатъчно той просто да бъде преместен от една работа на друга и да запази същата заплата? Не смятам, че е редно. Доколкото ми е известно, все още тече дисциплинарна процедура, така че разследващите служби трябва да преценят. Това обаче ясно показва, че не можем да имаме генерални директори, които одобряват собствените си извънредни безплатни полети или подаръци. Имаме нужда от независим надзор и когато правилата се нарушават, трябва да има санкции, а не просто преназначаване. 

Даниел Фройнд – евродепутат от Зелени/ЕСА

Регулаторът на ЕС поиска от Комисията да предостави подробности за мисиите, предприети от висши служители, някои от които платени от трети страни.