Euronews Primetime

Проф. Овчаров: Днес стана безпощадно ясно, че е имало две политики за РСМ

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9395609 Проф. Николай Овчаров

Стана повече от ясно, че България има двойна политика по отношение на РСМ и вдигането на ветото. Ако заседанието беше останало закрито, може би щеше да има по-малко щети за правителството, защото днес стана безпощадно ясно, че такива две политики е имало.

Това коментира пред Euronews Bulgaria проф. Николай Овчаров.

 

Друг е въпросът, че не можахме да разберем какво има в засекретените документи. Макар че стана ясно за отстъплението от езика, за което Националния кръг за Македония, на който и аз съм представител, заедно с проф. Ана Кочева, реагираме изключително остро. Отстъплението от езика е едно от най-големите престъпления, което може да бъде направено.

Това не е единствената отстъпка от страна на България, но никой не е напълно наясно какви още са направени. От това, което беше изнесено се просмуква, че е имало разговори за вдигане на ветото преди изпълнението на условията в договора за добросъседство. Имало е такива предварителни разговори, но в края на краищата добре, че така се случиха нещата. Смятам, че и националният кръг със своята своята изява в Страсбург, след като изнесохме позициите на БАН, допринесе в известен смисъл. В Страсбург никой не е останал с пряко впечатление, че България е поела ангажимент за вдигане на ветото. Въздържам се от оценки като „национален предател“, но Кирил Петков, може би под влияние на своята съветничка, щяха да бъдат взети такива решения. Но след днешното заседание е много трудно някой да отстъпи вече, каза проф. Овчаров.