Икономика

„Булгаргаз“ очаква по-евтин газ през април и май

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Цената на природния газ може да се понижи до 98 лв. за мегаватчас за следващия месец, а през май да падне под 90 лв.Това обясни изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева като уточни, че това са прогнозни цени към днешна дата. Окончателното решение обаче ще бъде взето на 1 април от Комисията за енергийно и водно регулиране.

 

Цената на природния газ на международните борси спада през последните месеци, което ще доведе до поевтиняване на синьото гориво  през април и през май. Това заяви изпълнителния директор на Булгаргаз Деница Златева.

 

Очакванията ни за месец май са цената да бъде някъде около 88 лева и малко отгоре.

Деница Златева, изп. директор на „Булгаргаз“

Друг акцент от заседанието на регулатора бе отвореното писмо от работодателите, с което изразяват несъгласие с цената, на която обществения доставчик продава газа, тъй като тя е по-висока от тези на международните борси. Деница Златева обаче поясни, че Булгаргаз базира цената си на сегмента „Месец напред“, а не „Ден напред“ , каквато е практиката на нидерландската борса, а работодателите дават за пример. Индексът „Ден напред“ е прекалено нестабилен, смята директорът на „Булгаргаз“.

 

Към борсовата цена ние прибавяме всички разходи за транзит, закупуване на слотове и други. В зависимост от месеца тези разходи може да варират между 15 и 25% от цената на борсата.

Деница Златева, изп. директор на „Булгаргаз“

А председателят на държавния енергиен регулатор коментира, че спадът в цената на синьото гориво вероятно ще доведе до запазване или леко увеличаване на цената на парното.

 

Ниската цена на природния газ ще се отрази благоприятно на парното и ще доведе до спад в цената на топлинната енергия.

Иван Иванов, председател на КЕВР

От „Булгаргаз“ изразиха надежда, че ако Брюксел разреши компенсации за България заради скъпия газ в Чирен, то общественият доставчик ще може да го продаде на по-конкурентна цена. 

За Euronews Bulgaria Георги Карамфилов.