Свят

Евролидери търсят енергийно сътрудничество с Израел

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Ursula Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

В хода на първото си официално посещение в Израел и в палестинските територии председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен разговаря с израелския премиер Нафтали Бенет, за да обсъди сътрудничество в сферата на енергетиката. Италианският премиер Марио Драги също бе в Израел с тази цел. Една от опциите е израелски газ да се насочи към Европа през Египет.

 

В областта на енергетиката ще работим заедно, за да експлоатираме газовите ресурси в Източното Средиземноморие и да развием възобновяеми енергийни източници. Искаме да намалим зависимостта си от руския газ и да ускорим прехода към целите за климата, които сме си поставили.

Марио Драги, премиер на Италия

Фон дер Лайен обяви, че ЕС ще възобнови финансовата помощ за Палестинската автономия.
Тя съобщи за отблокирането на 200 милиона евро, които бяха замразени миналата година заради антисемитско съдържание в палестинските учебници. Блокада, оказала въздействие върху палестинското население.

 

Руската агресия има опустошително въздействие върху цените на храните и енергийните доставки. Палестина зависи от украинския внос на зърно подобно на много други уязвими страни по света.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

Израел от години се стреми да се утвърди като енергиен център в региона. Страната вече подписа споразумение с Кипър и Гърция за изграждане на газопровода ИйстМед.