Свят

Изгасиха за час осветлението по земното кълбо

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Над 600 града и общини в Германия изключиха осветлението в глобалната инициатива "Часът на Земята". Бранденбургската врата в Берлин потъна в тъмнина от 20:30 до 21:30 ч в събота, а символът на глобалната инициатива бе прожектиран на екран на фона на тъмната забележителност.

Символиката ще привлече "вниманието към заплахата за поминъка на хората, породена от кризата с климата", заяви Световният фонд за дивата природа (WWF). Организацията смята, че на фона на войната в Украйна и кризата с изкопаемите горива, се нуждаем от последователни и структурни мерки за защита на климата.

Това, което липсва при повечето правителства, е, че целите всъщност не са налични. Трябва да се стремим към намаляване на температурите с 1.5 градуса. И дори да си поставят цели, повечето правителства не ги изпълняват и не предприемат адекватни мерки, за да се опитат да изпълнят тези цели.

Вивиан Радац – ръководител "Защита на климата и енергийна политика" в WWF Германия

Хиляди градове по света се включиха в "Часът на земята" и изгасиха светлините на най-известните си сгради – като небостъргачът Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, мавзолеят Тадж Махал в Индия, Колизеумът в Рим.

"Часът на Земята" се провежда за 17-та година. 121 държави организират действия, помагайки за информиране на обществеността за опасностите от промените в климата.