Euronews Primetime

Птицевъд: 2,5 милиона яйца е нещо изненадващо, досега Украйна не е експортирала към България

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ
Global_And
Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

2,5 милиона яйца от Украйна е нещо изненадващо, тъй като досега тази страна не е експортирала към България. Това посочи в студиото на Euronews Bulgaria Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите у нас.

„Ние знаем, че четири украински предприятия са допуснати до европейския пазар по една партньорска програма. Имахме сигнали по линия на Асоциациите на птицевъдите в Нидерландия и Унгария – украински яйца се появиха там, преди да дойдат в България. Но именно, поради отсъствието на украински яйца на българския пазар – 2,5 милиона яйца не е никак малко, ние алармирахме БАБХ да установи къде са и да упражни необходимия контрол. Бързата реакция на агенцията заслужава уважение“, обясни той.

 

Не очаквам да има реекспорт. 2,5 милиона не представляват кой знае какво огромно количество на фона на българското производство. Но след като се внесат, е редно да се появят бързо в търговската мрежа, предвид краткия срок на годност на яйцата – 28 дни. Ако вземем предвид, че пътуват, подготовката на една такава доставка отнема време, трябва да остане време и на магазините да реализират стоката.

Надяваме се, че вече всичко е в реда на нещата, очаква птицевъдът.



Цялото интервю, заедно с анкета сред потребители относно цената на произхода на яйцата, вижте във видеото.