Общество

Експерт: Връщането на старите ДДС ставки ще доведе до дисбаланси

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Служебният кабинет излезе със серия предложения за закърпване на дефицита в бюджета. Преди дни финансовият министър Росица Велкова алармира, че са нужни спешни мерки, сред които данък свръхпечалба и връщане на намалените ДДС ставки в обичайните им рамки от 20%. Ще доведе ли това да поскъпване на парното и горивата?

Връщането на ДДС ставките за природния газ и парното и на акцизите за горивата ще доведе до дисбаланси, които ще бъдат усетени от всички потребители. Не може да се каже конкретно дали това ще доведе до поскъпване на горивата и парното.

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime Ремина Алексиева – експерт от Центъра за изследване на демокрацията. По нейните думи предложеният данък върху свръхпечалбата за всички фирми не е добра мярка.

„Намираме се в много деликатна ситуация. Ние сме една от най-бедните енергийно нации в Европа. Хората наистина се затрудняват. Наскоро излезе новината, че ние за пореден път не сме поели и нямаме ясна стратегия за енергийния преход, който си се случва, въпреки че ние не избираме да сме част от него. Това неминуемо ще доведе до промяна на цените. Хората не са подготвени за това. Това ще се отрази в дисбаланс. Начинът да се справим с това е не толкова да се фокусираме върху ДДС и данъците, а върху конкретни таргетирани мерки върху групи от населението, които се нуждаят от тях“, каза Алексиева.

По нейните думи при връщането на данъците в повечето случаи търговците се облагодетелстват най-много от това.

„Нужда е координация и процедури, които в момента не са добре организирани. Правителството трябва да запретне ръкави и да определи кои са тези хора, които имат нужда от помощ и как да ги дефинираме ясно и ефективно и как съответно ще може да се следи за спазване на процедурите (по отдаването на помощта – бел. ред.), които следва да се въведат“, коментира още Алексиева.

Тя подчерта, че е важно е да се засили контролът, за да няма злоупотреби.

Според Алексиева няма как да се каже дали повишаването на ДДС ще доведе до повишаването на цената на горивата.

Целия разговор вижте във видеото.