Добро Утро, Европа

Вирусолог: Над 10 млн. души годишно заболяват от туберкулоза

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Туберкулозата продължава бъде сред 10-те водещи причини за настъпване на смърт, въпреки напредъка на науката и медицината. Това каза в ефира на на Euronews Bulgaria вирусологът проф. Радостина Александрова по повод отбелязването на Световния ден за борба с туберкулозата на 24 март. Годишно в световен мащаб  над 10 млн. души заболяват от туберкулоза, а повече от 1,6 млн. са смъртните случаи вследствие на заболяването, каза още тя.

Всяка хипотеза относно произхода на COVID-19 трябва да бъде разгледана, но има убедителни доказателства, че се е случило естествено. В много различни части от света са намерени вируси, изключително близки до предшественика на SARS-CoV-2. Живеем в свят, в който има хиляди все още непознати за нас вируси, обясни проф. Александрова.

Важно е да се научим да живеем заедно с вируса и никога вече да не ставаме свидетели на драмите от началото на пандемията. Вирусът ще бъде част от нашия пейзаж.

проф. Радостина Александрова

По думите на проф. Александрова днес вече разполагаме с много повече познания за вируса, напредък са и ваксините и подходите за терапия на заболяването.

Високият ръст на случаите на скарлатина у нас се дължат на бум на заболели от варицела.

Повече вижте във видеото: