Спорт

„Вечното дерби“ на финал за Купата на България по баскетбол

От Euronews България Euronews България
Sport (7)

ЦСКА срещу Левски ще бъде големият финал в турнира за  Купата на България по баскетбол за мъже. Това стана факт, след като "армейците" на Росен Барчовски надиграха шампиона Балкан с 82:80 след продължение, благодарение на победен кош на своята звезда Таменанг Чо. Така за първи път от 30 години насам ще гледаме "Вечното дерби"  на финал в надпреварата, след като двата отбора за последно спориха за златото през далечната 1993-а, а тогава победата отиде в ръцете на Левски.

"Червените" достигат до тази фаза за първи път от 2005-а година, когато триумфират с Купата, побеждавайки Лукойл Академик. Баскетболният Левски се класира за шести пореден път на финал в турнира за Купата, след като се наложи над Черноморец със 77:73 в зала "Арена София".

"Сините" вдигнаха трофея два пъти в последните пет години, като последния триумф бе през 2020-та година. Най-резултатен за за синия клуб бе Алън Арнет с 20 точки и 4 борби, а по 13 пункта отбелязаха Джон Флорвиъс и Серхий Павлов. За Черноморец Джордан Тъкър бе най-ефективен на паркета с 29 точки, като прибави осем борби към статистиката си, но усилията му се оказаха недостатъчни за бургазлии.

Битката за отличието между ЦСКА и Левски ще се проведе в петък от 19:00 часа. 

 

Още спортни новини вижте във видеото: