Добро Утро, Европа

Закриха българския клуб „Иван Михайлов“ в Битоля

От Euronews България Euronews България

Властите в Скопие закриха българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля. Централният регистър обяснява мярката с решението на Министерството на правосъдието от 17 март. 

Решението следва промяна на Закона за сдруженията и фондациите, гласуван единодушно в парламента на Северна Македония. Комисията за използване на личните имена  в РСМ даде също така отрицателно становище за името на клуба и поиска да бъде преименуван.

Българският клуб е създаден от местните македонски българи преди три години. На неговото официално откриване миналия април присъстваха представители на българските власти. Но само месец след това клубът бе опожарен, а виновникът получи условна присъда. Председателят на клуба Любчо Георгиевски написа още преди дни в профила си във Фейсбук:

Не се предаваме и ще стигнем до Страсбург, ще се борим за правата си и премахване на фалшифицираната история. Никой няма да ни спре. 

Миналата седмица незвестни лица влязоха и в културлно-информационния ни център в Скопие - извършителите все още не са установени. 

На 19 януари 2023 г. в Охрид жестоко бе пребит секретарят на българско сдружение в Охрид  Християн Пендиков.