Свят

Нетаняху прави отстъпки за съдебната реформа

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху даде знак за компромис по спорната съдебна реформа, която през последните 2 месеца изкара хиляди по улиците. Американският президент Джо Байдън се е обадил по телефона на Нетаняху в неделя и е изразил пред него безпокойство от планираната реформа.

На този фон и служещи в израелската армия се обявиха против реформата и отказаха да се явят на служба. Нетаняху предупреди, че на отказа ще се отговори твърдо.

 

Очаквам от началника на армията и отговорниците на отделните звена на силите за сигурност, да отговорят твърдо на този отказ от служене. Изобщо няма място за такъв отказ. Държава, която иска да съществува не може да толерира подобни явления, няма и да го прави.

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

Вече повече от два месеца хиляди протестиращи са по улиците, за да изразят недоволството си от плана на кабинета да отнеме от властта на Върховния съд и да даде повече правомощия на изпълнителната власт.

Гласуването на ревизирания документ ще се проведе след 30 април, когато парламентът отново ще се събере след планирана почивка. Сред измененията в текста са, че комисията за подбор ще бъде разширена от 9 на 11 члена, но съставът ѝ ще ограничава потенциалното влияние на правителството.