Икономика

Туризмът в Кипър губи от липсата на руските туристи

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 14 134718

Кипър опитва да компенсира загубата на руските и украинските туристи, като се ориентира към страните от ЕС и Скандинавия. Туризмът, който генерира около 10% от БВП на страната, регистрира големи загуби първо от пандемията от COVID, а сега – и от войната.

 

Преди войната в Украйна Кипър посреща всяка година около 800 000 туристи от Русия и Украйна. Туристическата индустрия на острова, която се е специализирала на руския пазар, пострада от забраната на ЕС за полети на руски авиокомпании.

 

Вече губим много пари. Ще видим до каква степен можем да компенсираме това чрез европейския и други пазари. Това е хазарт, трябва да изчакаме и да видим следващите четири месеца.

Васос Ксидиас - туроператор

Туризмът представлява 10% от брутния вътрешен продукт на Кипър. Пандемията от коронавирус и продължаващата война в Украйна оказват неблагоприятно въздействие върху компаниите.

 

Говорим за загуба на приходи до 600 милиона евро. В сравнение с 2.7 милиарда евро, които генерирахме като индустрия през 2019 г, това е значителна сума. Но по отношение на приходите, въздействието върху нашата туристическа индустрия ще бъде по-малко от процента на липсващи пътници, тъй като повечето туристи от Русия са резервирали пакетни обиколки.

Савас Пердиос - заместник-министър на туризма

За да намали загубите, Кипър от месеци се опитва да привлече летовници от ЕС. Вече има много повече директни полети до острова от Германия, Франция и скандинавските страни.