Свят

Агенцията на ЕС за борба с фалшивите новини започва да разобличава на китайски език

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
China Winter Olympics Commendations 22098261237147 (2) Си Дзинпин, президент на Китай. Снимка: AP

След като седем години проследяваше и разобличаваше прокремълски дезинформационни кампании в блока, агенцията на ЕС за борба с фалшивите новини се насочва още по-на изток, за да противодейства на китайската пропаганда.

През последните няколко седмици два доклада от EUvsDisinfo бяха публикувани на китайски език - за първи път за оперативната група, която обикновено публикува докладите си на един или няколко от 13, предимно европейски, езика.

И двата бяха посветени на фалшивите новини за войната в Украйна.

"EUvsDisinfo" публикува тези две статии на китайски език, за да предостави на китайскоезичната аудитория информация, базирана на факти, която да помогне за повишаване на осведомеността относно дезинформацията, свързана с войната в Украйна", обясни говорител на Европейската комисия пред Euronews.

"В миналото EUvsDisinfo е съобщавало за съгласуване между прокремълски и китайски източници, свързани с държавата и контролирани от нея, например за COVID-19, нарушенията на човешките права в Синцзян, Афганистан и Украйна. Той също така е отразявал посланията на Китай във връзка с военната агресия на Русия срещу Украйна", добави говорителят.

Досега Пекин отказваше да осъди Москва за военната ѝ агресия и потвърждаваше ангажимента си за стабилни двустранни отношения между двете държави.

Брюксел, наред с Лондон и Вашингтон, предупреди Пекин да не предоставя каквато и да е помощ, която би помогнала на Москва да води война в Украйна. Те също така осъдиха коментарите на китайски официални лица, които предават официални линии от Кремъл, заклеймени като фалшиви, въпреки че Китай увери, че иска да остане неутрален.


Това включва линията на Кремъл, че това не е война, нито инвазия, а "специална военна операция", и твърденията, че в Украйна има няколко спонсорирани от САЩ предприятия за производство на биологично оръжие, които работели по планове за нападение срещу Русия чрез инжектиране на химически агенти в живи, мигриращи животни.

Russia Ukraine War China Explainer 22097307517682 (1) Руският президент Владимир Путин и китайският държавен глава Си Сзинпин. Снимка: AP

Китай насочва към ЕС "антисистемни послания"

Тази позиция сериозно накърни и без това отслабващото влияние на Пекин в ЕС, особено в централните и източните държави членки, въпреки че през последното десетилетие Пекин вложи много средства за изграждане на добра воля.

Междувременно в началото на март европейските законодатели призоваха блока да се въоръжи с "конкретни санкции, свързани с чуждестранна намеса и кампании за дезинформация". В резолюцията на Европейския парламент като най-големи нарушители са посочени Русия и Китай.

"По време на пандемията COVID-19 и войната в Украйна ЕС бавно осъзна, че не само Русия, но и Китай от години насочват към европейската аудитория антисистемни послания", заяви пред Euronews Ивана Караскова, основател и ръководител на MapInfluenceEU, която картографира китайското и руското влияние в Централна и Източна Европа.

Добрата новина според Караскова е, че блокът вече е приел законодателство, което да затрудни инвестирането в европейски медии от страна на държавни субекти извън ЕС. Сега той трябва да разгледа възможността за създаване на закон, насочен към цифровите платформи и насърчаването на медийната свобода, каза тя.

"Китай от доста време използва руските канали в Европа, така че всички мерки, които ще бъдат насочени към сайтовете за прокремълска дезинформация, ще имат вторичен ефект и върху Китай", подчерта още тя.

Според Комисията EUvsDisinfo вече разполага със специален екип, който се занимава специално с Китай и разполага с трима експерти.

"Този малък, но разрастващ се екип работи в тясно сътрудничество с отдела за Китай на [Европейската служба за външна дейност] ЕСВД и с други географски области, което отразява глобалния и междусекторен характер на дейностите на Китайската комунистическа партия за оказване на влияние", заключи говорителят.