Икономика

Най-голямата швейцарска банка спасява „Креди Сюис“ от крах

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Най-голямата банка в Швейцария UBS е в напреднал етап на преговори за придобиване на конкурента й "Креди сюис", за да бъде избегнат неин крах. Предложението на UBS е да купи акциите на  „Креди сюис“ за 1 млрд. долара. Според източници, запознати със сделката обаче,  "Креди Сюис" смята, че офертата е твърде ниска и може и да я отхвърли. 

Според в. "Файненшъл таймс" UBS е под натиск на швейцарските власти да купи „Креди сюис“.

Правителството на Швейцария се е събрало в събота, за да обсъжда ситуацията с „Креди сюис“, съобщава националната агенция Кистоун-А Те Ес. Според вестник NZZ седемте членове на Федералния съвет на Швейцария са дискутирали въпроса с „Креди сюис“ в продължение на два часа.

Борсите в Швейцария отварят врати в понеделник и дотогава трябва да бъде намерено решение на случая с „Креди сюис“, възприемана като слабата брънка на банковия сектор в страната.

 

 

В случая с „Креди Сюис“ тя пожертва много доверие на клиентите чрез своите действия и чрез слабостите в контрола на риска, които финансовият пазар забеляза доста преди собствениците и акционерите. Такива банки не може да оперират по такъв рисков начин.

Ръс Моулд, инвестиционен банкер

Според "Файненшъл таймс", който се позовава на два анонимни източника, клиентите на „Креди сюис“ са изтеглили 10 милиарда швейцарски франка депозити само за един ден в края на миналата седмица заради опасенията, които поражда банката.

Според "Блумбърг", който се позовава на анонимни източници, UBS иска обществените власти да поемат юридическите разходи и потенциалните загуби в случай на сделка.

Един от разглежданите сценарии в дискусиите е UBS да поеме само управлението на активите и състоянието с преотстъпване на инвестиционната част на банката, твърдят запознати източници.