Общество

Дерматолог: Не ползвайте сапун да миете лицето си

От Диана Радева Диана Радева Журналист

„Преминаваме вече от плътните кремове към по-леките с идването на пролетта. По отношение на грижата, няма значение дали говорим за здрава или болна кожа – тя трябва да бъде почиствана. Това трябва да се случва сутрин и вечер.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ дерматологът доц. д-р Весела Райкова.

Все още голяма част от населението продължава да използва сапун за кожата на лицето. Не е подходящ, защото той драстично променя водната бариера на клетките и кожата на лицето става много чувствителна. Може да се прилага мицерална вода или гел, които много по-благо обгрижват кожата и запазват този липиден слой.

„Кремът винаги трябва да бъде хидратиращ, но през зимата трябва да има повече серамиди и липиди, а през лятото трябва да са по-леки продуктите. Да не оставят много плътни следи върху нея, да се чувства лека и нераздразнена. Тя трудно преживява топлината така“, каза още дерматологът.

„Когато говорим за продукти, които се прилагат в клиника, там сме по-специализирани и имаме пилинги, които са срещу петна, срещу мастната секреция, такива, които водят просто до промяна на епитела в пролетния и летния сезон. През лятото правим пилинг само на по-проблемните кожи.

Иначе може да се каже, че пилингите, в зависимост от това колко са дълбоки като проникване, имат различен ефект“, коментира още д-р Райкова.

Препоръчва се на всички хора, които имат алергични състояния да отидат някъде навън до течаща вода, там доказано има мнения, че се получават електрически заряди, които помагат на хора с такива проблеми, посочи още специалистът.

„Хората с акне за кратък период от време се чувстват по-добре под ултравиолетовите лъчи, но впоследствие жлезата секретира повече и акнето се влошава“, посочи д-р Райкова.

По нейните думи освен слънцезащитата и използването на правилните продукти при къпане няма нужда от по-специални неща при децата.

Д-р Райкова препоръчва с навлизането на пролетта да използваме повече зелени продукти, защото съдържат голямо количество витамини и микроелементи.

„На скоро нашумяха продукти с глутатион. Той може да се прилага инжекционно, на хапчета, а и се синтезира от нашето тяло. Той има много добри въздействия върху кожата и вътрешните органи. Дава широка палитра от възможности“, коментира още дерматологът.

Целия разговор вижте във видеото.