Култура

Александра Кочев: От баща ми научих да не се предавам

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Мисля, че София Филм Фест е доста специален, защото едновременно поощрява артистите и ги прави доста популярни. Много се вълнувам от тази предстояща среща с българската публика. Радвам се, че моите баба и дядо се появяват във филма. Когато ме видите във филма и да играя в него, това не съм аз, но е личен, да, много мои приятели и роднини участват в него.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ Александра Кочев – режисьор на филма „Скрити съкровища“, част от програмата на София Филм Фест, в чието Международното жури участва и тя. Александра Кочев е дъщеря на известния канадски режисьор с български корени Тед Кочев, който режисира „Рамбо: Първа кръв“.

Това е една много лична история за двама души, за хора, които мразят всички останали. Цялата концепция на филма е моя, заснехме го с най-добрите ми приятели. Моят съпруг участва във филма също, а нашата история започна на фестивала София Филм Фест. Категорично не очаквахме да се случи нещо подобно. Мислех си, ще дойда тук да видя родината на моя баща, и накрая срещнах бъдещето си тук.

„Доста съм научила от баща ми като режисьор. Научих важността на сериозния труд и на това да не се предаваш. Той също така е тежък работохолик“, каза Александра Кочев.

„Мисля, че това да бъдеш искрен и верен на своето убеждение и изкуство е тайната към успеха. Мисля, че политическата коректност е изключителна важна в киното за съжаление. Това често заглушава честния разговор, но се надявам да можем да стигнем до момента, когато ще имаме честни разговори“, разказа още тя.

„Гледала съм един прекрасен филм – „Писмо до Америка“, но всъщност има много страхотно българско кино. Има страхотни режисьори тук“, сподели още Александра Кочев.