Европа

780 евро става минималната работна заплата в Гърция от 1 април

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

С 9.4% се увеличава минималната работна заплата в Гърция и тя ще стане 780 евро. Това обяви премиерът Кириакос Мицотакис след заседание на правителството. Паралелно с минималната заплата се увеличават и 19 обезщетения като тези за безработица и майчинство. Това е трето увеличение на МРЗ в рамките на три години.

 

Нямам никакви илюзии. Знаем, че у нас заплатите са все още ниски и са допълнително натиснати от вносна инфлация. Това ново увеличение очевидно не решава проблема, но със сигурност предлага много важно облекчение и преди всичко показва желанието ни да повишим заплатите както в публичния, така и в частния сектор.

Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция

Така от 1 април минималната работна заплата от 650 ще стане 780 евро, което засяга близо 600 000 работници в Гърция. Обезщетението за безработица ще достигне 479 евро в сравнение с 399, прието през 2019 г.

Средната работна заплата също е нараснала с 12.1 на сто спрямо 2019 г, т.е. над нивото на инфлацията, отбелязва министърът на труда Костис Хадзидакис.

Премиерът Мицотакис заяви, че националната икономика продължава да се развива динамично, а безработицата и данъците намаляват. Според него, „сега е моментът да се подкрепят работниците с щедро увеличение на основната заплата“.