Общество

Българска фирма замесена в контрабанда за $1.2 млн. в Украйна

От Георги Колев Георги Колев Редактор
1 (3) Снимка: Генерална прокуратура Украйна

Контрабанда на 1,2 млн. долара от банкови сметки на украинска компания, разследват украинските власти. В схемата е замесена и българска фирма, става ясно от съобщение в сайта на офиса на генералния прокурор на Украйна.

По искане на прокурори от Генералната прокуратура съдът е запорирал 1,2 милиона долара в банковите сметки на украинската компания, се казва още в съобщението.

Полицията е установила, че по време на военното положение дружеството се е опитало неправомерно да изтегли тези средства по сметка на българска фирма, открита в банката на страната. За целта са сключили мнима сделка за внос на селскостопанска продукция през морския терминал на Николаев.

 

Споразумението е сключено през март 2022 г. по време на активни военни действия в района на Николаев. И това направи невъзможно действителното претоварване на товари в пристанищата на региона, което показва фиктивността на това споразумение и опитите за легализиране на средствата, се казва още в съобщението.

Досъдебното разследване се извършва от детективи на Бюрото за икономическа сигурност на Украйна. Те уточняват фактите за легализация на имущество, придобито по престъпен начин, укриване на данъци и служебна фалшификация.