Спорт

С обещание да донесе рекордни приходи, Джани Инфантино бе преизбран за президент на ФИФА

От Венислав Григоров Венислав Григоров Стажант
FIFA President Futbol Gianni Infantino AP Снимка: AP

Джани Инфантино бе преизбран за президент на ФИФА до 2027 г., след като кандидатурата му остана без конкуренция на Конгреса на Международната футболна централа въпреки отправените критики към управлението му в последните години. 52-годишният швейцарски адвокат, който наследи на поста Сеп Блатер през 2016, бе одобрен за трети мандат с пълно единодушие, както бе и преди четири години, от делегатите на 211-те членки на асоциации.

Президентът на ФИФА потвърди, че приходите на международната футболна федерация са нараснали до рекордни нива в последните 4 години, но обеща те да станат още по-големи с увеличаването на броя на отборите на световните първенства за мъже и жени, както и създаването на световно клубно първенство с 32 тима.

Мондиалът за мъже ще се увеличи от 32 на 48 отбора за следващото издание в Северна Америка през 2026, докато това за жени ще включва 32 тима за първи път в Австралия и Нова Зеландия по-късно тази година. Инфантино обяви още и прогнозиран доход от 11 млрд. долара в следващите четири години до 2026, в сравнение със 7.5-те милиарда долара в последния четиригодишен цикъл, приключил през миналата година.

52-годишният швейцарец беше избран за първи път на извънредния конгрес през 2016 след оставката на Сеп Блатер, а впоследствие запази позицията си 3 години по-късно. Новият му мандат обаче е считан за втори пълен, така че той ще може да бъде избран за трети и последен път след 4 години.

Още спортни новини вижте във видеото: