Свят

Нетаняху не отстъпва за съдебната реформа, хиляди недоволстват

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Ожесточават се протестите в Израел срещу планираната съдебна реформа на премиера Бенямин Нетаняху. Повод за ново недоволство беше отказът на министър-председателя да приеме нова версия на текста, предложена от президента на страната Ицхаг Херцог.

„Единственият коректив на избраното правителство е съдебната власт и по специално Върховния съд. От много години се твърди, че съдът има прекалено много правомощия. Някои искаха реформа и това можеше да се обсъди. Но това, което прави новото правителство е да се опита да даде абсолютни права на изпълнителната власт“, казва една от протестиращите.

За трети пореден ден демонстрантите блокират основни пътища в Тел Авив.

„Протестирам срещу разрушаването на демокрацията, от това да се взима власт от съдилищата и да се дава на министерския съвет, който има почти неограничени права“, казва един от демонстрантите.

Междувременно, агенция Ройтерс пише, че премиерът Бенямин Нетаняху вече 11 седмици чака да бъде поканен на визита в САЩ. По традиция след встъпване в длъжност израелските лидери отиват скоро на посещение в Белия дом, но за първи път на Нетаняху му се налага да чака толкова дълго.