Общество

Около 100 мечки са били убити през последните години у нас, обяви природозащитник

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

За съжаление в България нарушенията спрямо дивата природа не се считат за особено голям проблем, дела почти няма. Повечето нарушители, които са заловени, се измъкват по някакъв начин, въпреки че наказанията за тези нарушения са до 5 г. затвор и 10 000 лв. Глоба. Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria Александър Дуцов, експерт от природозащитната организация WWF. Той съобщи, че около 100 мечки в България са били убити през последните няколко години, но няма наказани хора.

Заради топлата зима и климатични промени мечките почти не са спали зимен сън, като цяло 5-6 дена да са се застояли някъде и това се случи, когато имаше снежна покривка в края на януари, обясни Дуцов. По думите му когато е топло и имат храна, мечките нямат нужда от дълбоко заспиване. Което не е проблем, стига да не нападат хора.

Относно новата кампания на организацията „Общ дом, общо бъдеще“, Дуцов коментира, че тя има за цел набирането на средства за обявяването на редица защитени територии у нас, особено тези, които се обитават от едрите хищници. „Едрите хищници са лицето на една голяма екосистема, акцент сега е спасяването на рисове“, обясни екологът.

В България рисове няма, след като последните са били убити от бракониери преди години, заради „вродена ненавист към всяко по-опасно животно“. Рисът е най-приемливото за хората хищно животно, почти не напада домашни животни, не е агресивен и пр., допълни Дуцов.

Вижте повече във видеото.