България

Бебето Сара остава без документи: Столична община обжалва решението на съда

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 13 204847

Столичната община и консулската служба на България в Испания отказват да издадат документи на бебето на българка и британка. Случаят стана известен като бебе Сара, а адвокатите ще съдят българската държава.

 

Бебе Сара остава без документи. Столичният район Панчарево, където е адресът по лична карта на една от майките, обжалва решението на Административния съд в София.

 

Това, което те правят, е да държат едно дете като заложник. Бил той политически или граждански на чужда държава, на която това дете не е гражданин.

Деница Любенова – адвокат на семейството

Сара вече е на две години и половина. Заради обжалването от район Панчарево Сара ще остане без гражданство най-малко още 2 години, казва адвокатът на семейството. Липсата на документи оставя детето без ваксини, без право на детска градина и без да напуска Испания.

 

България влиза в нарушение на правото на ЕС. Всъщност това, което от тук нататък предстои да направим, е вече сме в контакт с конкретните лица и ЕП по комисии и всъщност ние стартираме наказателна процедура срещу България.

Деница Любенова – адвокат на семейството

От район Панчарево разпространиха писмена позиция, с която обясняват мотивите си за отказ.

 

...Според българското законодателство, произходът от родител е от майка и/или баща. От представените писмени доказателства не са налице достатъчно данни, относно произхода на детето по отношение на неговата майка. Актът за раждане не би могъл да бъде издаден, без да са налице данни за част от съдържанието му, а именно за конкретни и точни данни за установения произход. Съгласно българското законодателство е недопустимо вписването на двама родители от женски пол, тъй като еднополовите бракове в Република България към настоящия момент са недопустими...

Николай Гюров - кмет на район Панчарево

В началото на месеца двете майки отиват в консулската служба на България в Барселона, но от там дори отказват да входират документите им.


Така Сара остава дори без временни документи и ограничени права.


За Евронюз България Анелия Джамбазка.