Свят

10 години от избора на папа Франциск

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Едно десетилетие измина от качването на Светия престол на папа Франциск. Главата на Римокатолическата църква наследи Бенедикт 16, който се оттегли през 2013 година. Вижте акценти от делата на Франциск във Ватикана през изминалите 10 години във видеото на кореспондента на Euronews Джорджа Орланди.

 

От деня на избирането му преди 10 години понтификатът на папа Франциск се различава от това на неговите предшественици. Това, че е първият глава на Римокаторическата църква от Латинска Америка и първият, който се нарече на името на Свети Франциск от Асизи, бяха някои от първите признаци за промяната, която той ще внесе в Църквата. Реформите и коментарите му по въпросите на изменението на климата и бедността станаха водещи по целия свят. Той бе и първият, който посети Ирак.

 

През последните 10 години станахме свидетели на най-голямото преразпределение на власт между градове, държави и континенти в историята на съвременната църква. Истинската власт на църквата се крие в групата от 120 кардинали, които отговарят за избора на нов папа. Общият брой на кардиналите от западния свят е намален и по този начин геополитическото влияние на Запада е намаляло, докато това на източния свят се е увеличило.

Пиеро Скиаваци, университет Линк, Рим

Много от по-консервативната част на клира критикуват Франциск, а тези критики се увеличиха след смъртта на Бенедикт. Засилиха се и спекулациите, че аржентинецът ще се оттегли.

 

Папа Франциск не възнамерява да се оттегля. В книгата, която написахме с кардинал Мюлер, той подчертава факта, че оставката му няма да е от полза за единството на църквата, а самият той, въпреки че е критичен към папа Франциск - не иска той да се оттегли.

Франка Джансолдати, журналист

Джорджа Орланди, Euronews: Папа Франциск трябваше да води Църквата през някои от най-мрачните времена през последните няколко години. От пандемията до войната в Украйна. Понтифът отправи безброй призиви и осъди конфликта, като изрази интерес да посети както Украйна, така и Русия като част от усилията на Светия престол да сложи край на продължаващия конфликт.