Икономика

Производител: Няма как всичко да поскъпва, а зеленчуците да останат на същите цени

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Ситуацията при нас всеки ден се променя. В последните две години скочиха цените на страшно много неща – електроенергия, горива. Съответно всичко, което се произвежда също поскъпва.

Това каза пред Euronews Bulgaria производителят на зеленчуци от Хасковскo Мария Тончева.

Оранжерийното производство в частност е голям консуматор на електроенергия и горива за отопление. Килограм краставици трябва да се купуват за 3.50 лв. от оранжериите, за да не са те на загуба. Няма как всичко да поскъпва, а зеленчуците да останат на същите цени. Доколко обаче ще бъдат спекулирани цените накрая по веригата, там за съжаление ние нямаме никакъв контрол – там трябва да се намеси държавата, която трябва да иска документи за произход.

Преди 12 г. също сме продавали за 4 лв. от оранжериите, но тогава до пазарите стигаха до 5-5.50 лв. през февруари-март месец. Така че тази цена за производителите почти не е скочила. Но докато стигне до магазина тази стока преминава през няколко прекупвача. Всички по веригата също имат много увеличени разходи за тяхната работа.

Цените за крайния потребител могат да се намалят с компенсации от държавата, насочени към намаляване на себестойността на тези зеленчуци. Другото е намаляването или премахването на ДДС.

Разликите с вноса от Гърция е, че там е по-топло и не отопляват оранжериите, което намалява цената. Отделно внасят стоката си на фактурни цени, които нямат нищо общо с реалността и държавата ни губи. Тази седмица внасят на фактура за около 60 стотинки, а ги ядохме по 8 лв. по магазините.

Вижте цялото интервю във видеото.