Добро Утро, Европа

Националната пациентска организация: Дигитализацията на ТЕЛК решенията се забави

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Тази дигитализация на ТЕЛК решенията не е изненада за нас. По-скоро бяхме изненадани от забавянето на този факт, защото очаквахме това да се случи в рамките на редовното правителство.“

Това каза в ефира на Euronews Bulgaria Александър Миланов - eксперт към Националната пациентска организация, по повод промените, сързани с издаването на свидетелства от ТЕЛК.

Ето какво още сподели той:

Добра е новината, защото ние от много време се борим за дигитализация в здравеопазването. Това ще доведе до контрол на публичните средства. В по-малък мащаб пък на ниво пациент, тази дигитализация ще ни спести разхождане и усилия. Сега вече ще имаме и електронни рецепти, протоколи на изписване на лекарствата. Като млад човек аз много приветстват тези иновации. Имам достъп и до медицинското ми досие на телефона си. Много хора обаче по малките населени места нямат достъп до това.

Тъй като МЗ не си направи труда да покани пациентските организации на този брифинг вчера, ние с Вас сега ще си говорим съчинение разсъждение по текстове от медиите. Ако това е вярно, би трябвало наистина здравно-информационната система да е независима. 

Истината е, че ТЕЛК няма нужда да преглежда физически пациентите, защото той събира достатъчно документи за това и един физически преглед няма да свърши такава работа.

Системата на ТЕЛК обаче не е реформирана от много време. Като такава според мен в дигитализацията ѝ сега ще очакваме сривове. По-скоро ме притеснява как цялата информация от здравната система ще е събрана дигитализирано и ще е достъпна за ТЕЛК-овете.

 

Цялото интервю вижте във видеото.