Политика

Теодора Генчовска и Александър Николов подадоха оставки

От Euronews България Euronews България
Teodora Genchovska БГНЕС

И другите двама министри от квотата на „Има такъв народ” – на външните работи Теодора Генчовска и на енергетиката Александър Николов, подадоха оставки. Те ще продължат да изпълняват функциите си по Конституция до избирането на нови министри.

Причината за разпадането на четворната коалиция според Слави Трифонов, който изтегли министрите на „Има такъв народ”, са две – темата Република Северна Македония и неспазването на коалиционното споразумение и фактът, че според Трифонов в държавата вече няма пари. Той определи, водената от финансовия министър Асен Василев и премиера Кирил Петков финансова политика като грешна и вредна.

 

Според външния министър, оттеглянето ѝ от поста е политическо решение на партия ИТН, която я е издигнала.

Генчовска не е успяла да подаде оставка до момента, тъй като е била на форум в чужбина.

Пред медиите тя заяви, че по темата за РС Македония няма натиск от страна на ЕС по въпроса за вдигането на българското вето за начало на преговорите за членство в Евросъюза.

 

Александър Николов също каза, че напуска енергетиката от лоялност към „Има такъв народ” и това няма нищо общо с енергийната политика, търговията, транзита и доставките на природен газ. От оглавяването от него министерство заявиха, че Николов не е упълномощавал нито един от заместниците си да тълкува по свое усмотрение отношенията ни с „Газпром“.

Лоялността е функция на най-скъпата стока – на доверието. Аз в лично качество не съм се явявал на избори, не съм търсил обществено доверие. Съответно живеейки в парламентарна република с ясни правила, нямам право, след като има политическо решение, да го прекрачвам, коментира Александър Николов в интервю в неделя

През изминалата седмица зам. -министърът на енергетиката Пламен Данаилов, заяви пред Euronews Bulgaria, че Николов и всичките му заместници ще подадат оставки, като по думите му една от причините за разрива в отношенията между правителството и министерството е искането на ИТН да се продължи договорът с "Газпром", докато се намери сигурен доставчик на синьо гориво, но идеята се сблъскала челно с отказа на вицепремиера Асен Василев.

В пресъобщение, министърът на енергетиката Александър Николов опроверга заместника си, че оставката му има общо с "Газпром":

"С оглед на появилите се публикации относно причините за този акт, уточняваме, че всички медийни интерпретции, включващи енергийна политика, особено такава в сферата на търговия, транзит и доставки на природен газ, са чиста проба спекулации. Оставката на министър Николов е политическо решение."