Общество

Велико Желев отговаря на обвиненията за принуда и лошо строителство

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Необичайна инспекция на строителството на АМ "Хемус". Два дни след като излезе от ареста под гаранция, шефът на "Хидрострой" Велико Желев направи брифинг пред журналистите на построения ЛОТ 1 от аутобана. Какво им отговори след излизането на резултатите от проверки според които на места е спестяван по 30% от асфалта? С подробностите Георги Карамфилов, който беше на място.

 

В опит да опровергае обвиненията за побой, принуда и лошо качество на строителството, бизнесменът и собственик на „Хидрострой“ Велико Желев инициира собствена проверка на лот 1 на автомагистрала Хемус. По пътя той пое ролята на екскурзовод и обясни, че бившият му служител Благой Андонов никога не е бил бит, а само дисциплинарно уволнен заради злоупотреба със служебно положение във фирмата на Желев.

 

Господин Андонов предложи да върне всички откраднати пари, но да не го давам на прокуратурата. Цялата му инсценировка е за да си оттегля жалбата аз. Това е набеждение.

Велико Желев, бизнесмен

Желев представи и видео материал, в който Благой Андонов напуска сградата в добро физическо състояние. Датата на записа от камерите в офисите на „Хидрострой“ е 24 февруари.

„Вижте къде влиза, той е пребит, ама отива да си говори с рецепционистката“, твърди Желев.

Пристигайки на ЛОТ 1 от магистрала Хемус,беше повдигнат въпроса за сумата от 48 милиона лева, които „Хидрострой“ е получила за изграждането на пътя. По думите на Желев получаването на аванс е нормална практика и нищо не е било откраднато.

„Около 50 милиона, ако ние работехме и не ни бяха спрели, изобщо нямаше да говорим за аванси. Тези аванси щяха да са приспаднати и забравени“, убеден е Желев.

На въпроса за какво е бил използван аванса, Велико Желев отговори, че ги е инвестирал в бетонен възел, трошачна техника за целите на изграждането на магистралата.

Бизнесменът отговори и на обвиненията, че при изграждането на автомагистрала „Хемус“ и Северната скоростна тангента в столицата са били спестени над 10 сантиметра асфалта.

 

За да има някаква констатация, трябва да има лицензирана лаборатория, която да даде тези констатации. А и аз никога не съм казвал, че нашата фирма е безгрешна и никъде няма компрометирани участъци. При всичките 60 години компанията си е изпълнила гаранционно и извънгаранционно всички проявени дефекти.

Велико Желев, бизнесмен

Въпреки че инспекцията беше на лот 1, Велико Желев се наложи да отговаря и на въпроси за констатираното от АДФИ заобикаляне на закона за обществените поръчки, при което Автомагистрали възлага изграждането на лот 8 на Хидрострой. Отговорите обаче даде адвокатът на Желев, Менко Менков. Според него Агенцията за обществените поръчки не е констатирала нищо и нарушения няма.

 

Всички тези инхаус поръчки и търговете за доставяне на материали и техника са гарантирани с банкови гаранции и застраховки, при което държавата при нарушение ще получи двойно повече пари, отколкото е инвестирала.

Менко Менков, адвокат

В заключение Велико Желев заяви:

 

Да, някой се е изкушил, откраднал е, продължаваме напред.

Велико Желев, бизнесмен

Вижте и коментара на Георги Карамфилов в следващото видео: