Euronews Сега

В Сената постигнаха компромис за контрол върху оръжията

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 13 124940

Двупартийна група в Сената на САЩ е договорила рамка за бъдещо законодателство за безопасност при придобиването на огнестрелни оръжия. Тя предвижда подкрепа за ограничителни закони в някои щати, засилени проверки на миналото за купувачи на огнестрелно оръжие под 21 години.

 

Ще промени ли масовото убийство в начално училище в Ювалди, Тексас, нагласите и законодателството в Съединените щати? Възможно е, ако погледнем компромиса, постигнат от сенатори от Републиканската и Демократическата партия. Техният текст предвижда ограничаване на достъпа до огнестрелни оръжия за хора, смятани за опасни, засилване на сигурността в училищата и финансиране на програми за психичното здраве. За приемането на този документ е необходимо квалифицирано мнозинство от 60 гласа в 100-членния Сенат.

Президентът на САЩ Джо Байдън би искал да отиде по-далеч, но увери, че все пак текстът е "най-значимият за ограничаването на огнестрелните оръжия, гласуван от десетилетия".

В събота десетки хиляди американци излязоха на протести с искания за строги мерки от Конгреса, за да се сложи край на честите масови убийства.