Европа

7 убити и поне още толкова ранени при стрелба в център на секта в Хамбург (Обновена)

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Тежък инцидент със стрелба в германския град Хамбург.

Въоръжен мъж, за когото се смята, че е действал сам, застреля снощи 7 души и рани 8 в църква на сектата „Свидетели на Йехова“, съобщи полицията. Според силите на реда стрелецът най-вероятно е един от мъртвите на местопрестъплението. намерени в сградата, Нямаме индикации за укриващ се извършител, каза полицейски говорител на местопроизшествието.

Полицаите, които влязоха там, намериха хора, които са били сериозно ранени от огнестрелно оръжие, а някои и смъртоносно ранени. Самите полицаи след това чули и друг изстрел от горната част на имота, отишли на горния етаж и открили там и още един човек.

Холгер Верен, говорител на полицията в Хамбург

Стрелбата е била в кралската зала на църквата. Момче чува изстрелите и успява да снима стрелбата с мобилния си телефон.

Живея тук и чух силни изстрели. Затова отидох до прозореца, за да видя какво се случва. Тогава видях, че един мъж стреля през прозореца с огнестрелно оръжие. В началото дори не осъзнавах какво се случва. Затова го заснех с мобилния си телефон. И едва чрез увеличението разбрах, че някой стреля по Свидетелите на Йехова. Чух поне 25 изстрела.

Грегор Мисбах, очевидец, заснел стрелбата

Полицията съобщи, че сигналът е бил получен малко след 21 ч., а пристигналите на мястото униформени открили няколко мъртви и няколко тежко ранени. След това полицаите чули изстрел от горния етаж, отишли там и открили още един мъртъв човек.

Десетки полицейски автомобили и противопожарни коли, буквално блокираха улиците. Виждаха се и хора, увити в одеяла, съпровождани от спасителни екипи до автобус.

Все още не е ясно какъв е бил мотивът за нападението.

Жителите на северния квартал Алстердорф са получили на мобилните си телефони предупреждения да не излизат поради ситуация, опасна за живота.

Кметът на Хамбург Петер Ченчер поднесе съболезнованията си на близките на жертвите.