Европа

Столтенберг: Опасенията на Турция за Швеция и Финландия да се приемат сериозно

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Столтенберг

Трябва да отговорим на опасенията за сигурността на всички съюзници в НАТО, включително тези на Турция относно терористичната групировка ПКК. Това каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който се срещна с финландския президент Саули Нийнистьо в Хелзинки. На срещата те обсъдиха присъединяването на Финландия към НАТО.

 

Опасенията за сигурността, изразени от Турция в контекста на противопоставянето й на членството на Финландия и Швеция в НАТО, са основателни. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във Финландия, където се срещна с финландския президент Саули Нинистьо. Според него е важно да се отбележи, че никой друг съюзник от НАТО не е претърпял повече терористични атаки от Турция, и че следователно трябва да се вземат насериозно нейните опасения.

 

Членството на Финландия и Швеция в НАТО ще укрепи още повече скандинавския регион на нашия алианс. И сега съюзниците обмислят следващите стъпки по пътя си към НАТО. Трябва да отговорим на опасенията за сигурността на всички съюзници, включително на опасенията на Турция относно терористичната групировка Кюрдска работническа партия.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Решенията на Финландия и Швеция да кандидатстват за членство в НАТО са исторически, а двете страни са най-близки партньори на Алианса. Според генералния секретар на Пакта двете страни имат силни демокрации със способни военни сили и членството им в НАТО ще повиши общата ни сигурност.

 

Бяхме изненадани от позицията на Турция, но както се прави в международната политика, ще приемем сериозно това, което вашият колега казва. И точно това ще направим, ще обсъдим сериозно това, което Турция излага. Надяваме се, че в крайна сметка ще намерим такова решение, което да удовлетворява всички.

Саули Нийнистьо, президент на Финландия

Турция заплаши да задържи кандидатурите заради предполагаемата подкрепа на Финландия и Швеция за кюрдските групировки. Настоящите 30 членове на НАТО ще обсъдят въпроса този месец. Финландия и Швеция поискаха гаранции за сигурност от САЩ и други държави от НАТО по време на периода на кандидатстване.