Избори 2023

3231 мъже и 1342 жени пожелаха да са депутати

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Малко над 4500 души ще се борят за 240 места в Народното събрание. Това сочат обобщените данни на ЦИК за предстоящите на 2 април избори.

Точният брой на кандидатите за народни представители е 4573. Две трети от тях са мъже, а една трета - жени, показва още статистиката на ЦИК. Над 1000 от тези кандидати обаче са регистрирани в повече от един избирателен район и така общият брой на кандидатските позиции в листите нараства до 5609 - приблизително колкото на предишните избори, когато се кандидатираха общо 5333-ма.

47 389 български граждани пък са подали заявления за гласуване в чужбина. Те са от 77 държави, традиционно най-много в Турция и Великобритания.

Към тази бройка са добавени 15 подадени заявления чрез дипломатически консулски представителства. Предстои до 11 март да бъдат определени местата и броят на секциите, в които ще се гласува извън страната, обясни говорителят на комисията Росица Матева. 

Междувременно държавната компания "Информационно обслужване" обявиха обществената поръчка за доставка на мобилни устройства, с които ще се осъществява предвиденото по закон видеонаблюдение при преброяването на бюлетините след края на изборния ден.

Прогнозната стойност на поръчката е 3,4 млн. лв. с ДДС. Покани за участие за отправени и към трите мобилни оператора. Те трябва да подадат офертите си до 10 март.

Допълнителните средства бяха отпуснати от Министерския съвет преди близо 2 седмици.