Икономика

България с огромен щанд на най-голямото туристическо изложение в света

От Euronews България Euronews България

В германската столица Берлин се провежда най-голямото туристическо изложение в света – ITB. То се случва за първи път след тригодишно прекъсване заради Ковид пандемията и войната в Украйна. България представя туризма си с рекордно голям щанд от 500 кв. м, който е организиран от Министерството на туризма.

 

Над 20% е ръстът на записванията на германците към България за летния сезон по Черноморието спрямо миналата година. За съжаление все още няма да бъдат достигнати нивата от 2019 г., преди пандемията. Причината е войната в Украйна, която плаши германците да идват на почивка на Черно море. Министерството на туризма и бизнесът работят активно да рекламират страната ни като безопасна дестинация и да намалят негативната тенденция.

Мирослав Иванов, главен редактор на специализирания сайт TravelNews

Другият важен пазар за България е Великобритания. От там се очертава също ръст от 20% на туристите спрямо миналата година, като най-вероятно ще бъдат достигнати и надминати нивата от преди пандемията. За 2024 г. британските туроператори предвиждат да заложат 45% повече чартъри до морето.

На останалите пазари засега прогнозите са за сериозни ръстове за предстоящия летен сезон, като най-значимо увеличение ще има на туристите от Полша, Чехия, Словакия, Унгария и съседна Румъния.

 

За първи път страната ни се представя толкова модерно на най-голямото туристическо изложение в света. Българският щанд е рекорден с размерите си - 500 кв. м и е просторен, приветлив и с красив дизайн. На него се представят 44 туроператори, хотели и общини. Организиран е от Министерството на туризма, което също има централен деск с брошури и информация. За сравнение преди пандемията имаше редица скандали с българския щанд, който не изглеждаше добре и винаги се намираше в крайна палата и най-отзад на нея, до която нямаше лесен достъп и видимост от посетителите.

Министърът на туризма Илин Димитров

Дизайнът и изграждането са направени от германски фирми, които обслужват ITB Берлин. На големи фотоси се показват красиви гледки от българската природа, Рилския манастир, Белоградчишките скали, Българското Черноморие и други уникални места от страната. На високо са поставени грамадни екрани от 20 кв. м, които излъчват клипове от различни региони. В средата на щанда е оформен голям бар за кафе и вода. Следобяд се правят дегустации на български вина от професионален сомелиер. Освен това има жива музика със саксофон на талантливия джаз изпълнител Владимир Кърпаров.