Икономика

Пазарът на труда губи по 50 000 души годишно

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Все още нашето законодателство е много далеч от добрите европейски практики. Недостигът на човешки ресурси е един от трите основни проблема през последните години за българския бизнес.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Причината е демографскта картина и тя няма да отпадне. Всяка година губим от порядъка на 50 000 души от пазара на труда. В пенсия всяка година излизат 110-120 000, а влизат 60-70 000.

Във всеки един сектор имаме проблем с недостига на хора. Във високотехнологичните индустрии този проблем е много по-сериозен. Липсата на хора означава изчезването на тези индустрии, каза Доброслав Иванов, председател на БАСКОМ. Не е като да има някаква огромна опашка от чакащи да дойдат да работят в България. За това има много повече фактори от чисто документално да влязат в държавата. Имаме имиджов проблем, който не е реален – България вече е добро място за правене на кариера. Войната в Украйна доведе до по-голямо движение на хора, това движение се изразява в 1000 души, които са взели сини карти през миналата година, допълни още той.

Имаме няколко хиляди души годишно като сезонна заетост – от Украйна, Киргизстан, Турция. За 2012 г. сините карти са под 500, а в годините надолу намаляват с по 100. За една година са се удвоили, но това е в пъти по-малко в сравнение с потребностите. Най-зле стоят нещата с единните разрешителни за пребиваване и работа – за постоянната заетост. Там действат и абсолютно излишни ограничения, като не повече от 20% в едно предприятие да бъдат чужденци. Такова ограничение в другите европейски страни няма. Изобщо ние си слагаме повече ограничения, отколкото се изискват от европейското право. Каза още Велев.

Дори и при най-голямо желание документните процедури са много бавни и отнемат по минимум два месеца. Решението на това е цифровизация на целия процес, по което вече се работи. В Германия такава карта се издава за 2-3 седмици, а в България се чака по 2-3 месеца.

Вижте цялото интервю във видеото.